Kanaryjskie smaki Błażkiewicz-Pasternak Bożena, Powieści i opowiadania(1)
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
//--> Kanaryjskie smakiBłażkiewicz-Pasternak BożenaE Media Minęło już 20 lat, gdy po raz pierwszy wylądowałam na Teneryfie oddalonej o 1300 kilometrów odPółwyspu Iberyjskiego i jedyne 300 kilometrów od kontynentu afrykańskiego. Moje pierwsze dni,pierwsze miesiące były pełne niespodzianek. Moje oczy napotykały pejzaż do tej pory całkowicienieznany, bo wyspa to istny świat kontrastów. Ocean i jednocześnie wysokie góry, zieleń i błękit,nasłonecznione plaże i ośnieżone szczyty górskie. Magiczne lasy laurowe, niemal niekończące się wzgórzasosnowe i widoki wprost księżycowe uformowane z porozrzucanych skał wulkanicznych o przeróżnychkolorach. Wysmukłe kanaryjskie palmy górujące w pejzażu, kwitnące i owocujące kaktusy, których lepiejnie dotykać, i niska roślinność endemiczna zaadoptowana do suszy. Nawet produkty i potrawy, którewszyscy znamy, połączone inaczej, niż wiemy od dziecka, mają inny smak. Moje usta rozkoszowały sięwszystkim. Banany, mango, awokado, langusty, krewetki, przyprawy, zioła, wino ? same afrodyzjaki, któresprawiają, że masz ochotę żyć i cieszyć się życiem. Jeść i degustować, kochać się z pasją i czuć siękochanym. Odkrywałam nowe przyjemności w dotyku, w pocałunkach i w miłości. Całe szczęście, żerozgrzane zmysły chłodzi lekki powiew wiatru znad oceanu i że można powrócić do rzeczywistości irozpocząć gotowanie.This publication is free demo ofKanaryjskie smakiClickhereto get the full version. DOWNLOAD NOW!
[ Pobierz całość w formacie PDF ]