Klepacki Bogdan - Systemy logistyczne w funkcjonowaniu przedsiębiorstw przetworstwa, 01. LOGISTYKA - dla ...
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
//-->Systemy logistycznew funkcjonowaniu przedsiębiorstwprzetwórstwa rolno-spożywczegoRedakcja naukowaBogdan KlepackiLudwik WickiWy d a w n i c t w o S G G WWa r s z a w a 2 0 1 4Monografia powstała w ramach projektu na tematSystemy logistyczne w funkcjonowaniuprzedsiębiorstw przetwórstwa rolno-spożywczegonr N N112 049637 finansowanego ześrodkówna naukę w latach 2009–2013 przez Narodowe Centrum NaukiCzłonkowie zespołu badawczego:prof. dr hab. Bogdan Klepacki – kierownik projektu, dr inż. Joanna Baran, dr AgnieszkaBezat-Jarzębowska, dr Piotr Jałowiecki, dr Sebastian Jarzębowski, dr inż. MariuszMaciejczak, dr hab. Arkadiusz Orłowski, dr hab. Michał Pietrzak, dr inż. TomaszRokicki, dr hab. Mirosław Wasilewski, dr hab. Ludwik WickiW monografii przeważający wkład merytoryczny poszczególnych autorów dotyczył:Bogdan Klepacki (wstęp, podsumowanie), Ludwik Wicki (rozdz. 1, 2, 3.4 wsp., 4),Joanna Baran (rozdz. 3.1, 6.4, 6.5), Tomasz Rokicki (rozdz. 3.2, 3.3), Piotr Jałowiecki(rozdz. 3.4 wsp.), Agnieszka Bezat-Jarzębowska (rozdz. 3.5 wsp.), Sebastian Jarzębowski(rozdz. 3.5 wsp.), Mariusz Maciejczak (rozdz. 5), Michał Pietrzak (rozdz. 6.1, 6.2, 6.3)Recenzenci:prof. dr hab. Roman Kisiel, Katedra Polityki Gospodarczej i Regionalnej, UniwersytetWarmińsko-Mazurski w Olsztyniedr hab. Jarosław Gołębiewski, Katedra Polityki Europejskiej, Finansów Publicznychi Marketingu, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w WarszawieFotografie na okładce: Ludwik WickiProjekt graficzny okładki i strony tytułowej: Violetta KaskaRedakcja techniczna: Violetta KaskaISBN 978-83-7583-547-2Druk: POLIMAX s.c. ul. Nowoursynowska 161 L, 02-787 WarszawaSpis treściWstęp ........................................................................................................................1. Metodyka badań i charakterystyka badanej grupy ...............................................1.1. Cele i hipotezy badawcze ............................................................................1.2. Organizacja badania ....................................................................................1.3. Charakterystyka badanej grupy przedsiębiorstw .........................................2. Ogólna charakterystyka organizacji logistyki w przedsiębiorstwachprzetwórstwa rolno-spożywczego ........................................................................2.1. Ocena pozycji rynkowej i finansowej firm oraz zakresu inwestycji ...........2.2. Organizacyjne wydzielenie funkcji logistyki w przedsiębiorstwach ..........2.3. Pomiar obsługi logistycznej klientów .........................................................2.4. Liczba dostawców i odbiorców ...................................................................2.5. Planowane działania dotyczące logistyki w przedsiębiorstwach ................2.6. Zakończenie .................................................................................................3. Zarządzanie logistyką i jej obszarami funkcjonalnymi .......................................3.1. Zarządzanie zapasami i magazynowanie w przedsiębiorstwachprzetwórstwa rolno-spożywczego ...............................................................3.1.1. Zarządzanie zapasami i magazynowanie w zależnościod skali działania przedsiębiorstw przetwórstwa rolno--spożywczego ...................................................................................3.1.2. Zróżnicowanie zarządzania zapasami i magazynowaniaw różnych branżach przetwórstwa rolno-spożywczego ..................3.1.3. Zarządzanie zapasami i magazynowanie w zależnościod stopnia zaawansowania rozwiązań logistycznychw badanych przedsiębiorstwach ......................................................3.1.4. Zakończenie .....................................................................................3.2. Transport ......................................................................................................3.2.1. Znaczenie transportu ........................................................................3.2.2. Wyniki badań dotyczące transportu .................................................3.2.3. Zakończenie .....................................................................................3.3. Opakowania .................................................................................................3.3.1. Znaczenie opakowań w logistyce ....................................................3.3.2. Wyniki badań dotyczące zarządzania opakowaniami ......................3.3.3. Zakończenie .....................................................................................3.4. Zarządzanie informacją ...............................................................................3.4.1. Znaczenie systemów IT we wspieraniu procesówlogistycznych w przedsiębiorstwach ................................................3.4.2. Stosowane rozwiązania w zakresie IT .............................................71313162026263133354548515153606873747476898989911021031031063.4.3. Znaczenie wykorzystania ICT .........................................................3.4.4. Rozwiązania w zakresie zarządzania informacjąw badanych przedsiębiorstwach ......................................................3.4.5. Zakończenie .....................................................................................3.5. Zarządzaniełańcuchemdostaw ...................................................................3.5.1. Koncepcjałańcuchadostaw .............................................................3.5.2. Bezpieczeństwożywnościowejako zadanie całegołańcuchadostaw ...............................................................................3.5.3. Zarządzaniełańcuchemdostaw w przedsiębiorstwachprzetwórstwa spożywczego .............................................................3.5.4. Zakończenie .....................................................................................4. Rozwiązania w zakresie logistyki a poziom wiedzy o logistycew badanych przedsiębiorstwach ..........................................................................4.1. Ocena poziomu wiedzy o rozwiązania logistycznych .................................4.2. Ocena poziomu stosowanych rozwiązań w poszczególnychobszarach funkcjonalnych logistyki ............................................................4.3. Porównanie poziomu wiedzy o logistyce z poziomemzaawansowania stosowanych rozwiązań w badanychprzedsiębiorstwach ......................................................................................5. Dojrzałość procesów logistycznych w sektorze przetwórstwa rolno--spożywczego według modelu CMMI .................................................................5.1. Metodologia .................................................................................................5.2. Wyniki i dyskusja ........................................................................................5.3. Zakończenie .................................................................................................6. Studia przypadków wybranych przedsiębiorstw .................................................6.1. CASE STUDY: Spółdzielnia mleczarska A ................................................6.2. CASE STUDY: Spółdzielnia mleczarska B ................................................6.3. CASE STUDY: Spółdzielnia mleczarska C ................................................6.4. CASE STUDY: Spółdzielnia mleczarska D ................................................6.5. CASE STUDY: Spółdzielnia mleczarska E ................................................6.6. Zakończenie .................................................................................................Podsumowanie i wnioski ..........................................................................................Literatura ...................................................................................................................1081111351361361381411581611611641674.4. Zakończenie ........................................................................................ 168170170173177178178188196206220240242251W listopadzie 2009 roku na Wydziale Nauk Ekonomicznych Szkoły GłównejGospodarstwa Wiejskiego w Warszawie rozpoczęto realizację projektu badawczego nt.Systemy logistyczne w funkcjonowaniu przedsiębiorstw przetwórstwa rolno-spożyw-czegofinansowanego przez Narodowe Centrum Nauki. Zespół badawczy liczył jedena-ścieosób, z których każda miała do wykonania w projekcie określone zadania, zgodniez zainteresowaniami badawczymi oraz dotychczasowym dorobkiem. Planowany udziałczłonków zespołu w badaniach miał być zróżnicowany. W trakcie realizacji projektuczęsto okazywało się,żeposzczególne osoby muszą realizować dodatkowe zadanianieprzewidziane na etapie planowania. Zwykle te dodatkowe działania podejmowanei realizowane były przez wykonawców z dużym zaangażowaniem i bez niepotrzebnychopóźnień. Szczególnie czasochłonne okazało się przeprowadzanie badań pogłębionych,co wiązało się z wizytami w przedsiębiorstwach. Menedżerowie nie zawsze mieli czasna umówioną rozmowę, zdarzały się przypadki przekładania spotkań i ich odwoływania.Dziękujemy osobom zaangażowanym w tę pracę,żenie zważając na poświęcany dodat-kowo czas starali się doprowadzić badania do zamierzonego końca.Uzyskanie wyników prezentowanych w tej publikacji, ale też w wielu artykułach nauko-wych powstałych w ramach projektu, nie byłoby możliwe bez tego codziennego zaanga-żowania.Niełatwe było także połączenie wszystkich wyników w jedną spójną całość,szczególnie w zakresie badań pogłębionych. W badanych przedsiębiorstwach nie ma anijednakowych metod zarzadzania logistyką, ani też chociażby informacji gromadzonychw zbliżony sposób. Ważną korzyścią związaną z realizacją badań jest powstanie zespołuwspółpracującego w prowadzeniu dalszych badań oraz podniesienie kompetencji badaw-czych i naukowych poszczególnych osób. Poznaliśmy się nawzajem, znamy swoje i innychmożliwości oraz słabsze strony. To uczyniło zespół lepszym i silniejszym. Niektórzy współ-pracują także przy innych projektach, w tym projektach realizowanych poza macierzystauczelnią. Obecnie tylko zespoły złożone z wielu współpracujących badaczy są w stanieprzeprowadzać badania, których efekty będą wartościowe dla gospodarki oraz ważne dlanauki. Praca w pojedynkę, chociaż często wykonywana z dużym poświęceniem, zwykle nieprowadzi do uzyskania znaczących efektów. Stopień złożoności otaczającego nasświatajest coraz większy, metody bardziej złożone, obszary wiedzy rozległe.Dziękujemy w tym miejscu wszystkim osobom zaangażowanym w realizację badań,w tym także personelowi administracyjnemu i studentom. Mamy także nadzieję,żeprzed-stawione opracowanie, aczkolwiek niepozbawione wad i dalekie od doskonałości, będziestanowiło cenneźródłowiedzy dla zainteresowanych tematyką logistyki w przemyślerolno-spożywczym. Być może stanie się inspiracją do realizacji innych, ważnych dla naukii gospodarki, badań. Wyniki badań są już wykorzystywane w trakcie zajęć na kierunkulogistyka na Wydziale Nauk Ekonomicznych i w kontaktach z przedsiębiorstwami.Bogdan KlepackiLudwik Wicki
[ Pobierz całość w formacie PDF ]